Syubhat dan syahwat

Allah menempatkan Adam dan Hawa di dalam syurga yang penuh nikmat. Namun dalam kenikmatan tersebut Allah arahkan mereka supaya jangan menghampiri sebatang pokok. Iblis menimbulkan was-was kepada Adam, kononnya larangan tersebut dibuat supaya mereka berdua tidak kekal dalam syurga. Terdorong dengan keinginan untuk memakan buah dari pohon larangan dan terpedaya dengan sangkaan akan dikeluarkan dari syurga, maka merekapun menghampiri pohon tersebut. Ringkas cerita, mereka dikeluarkan dari syurga.
Pengajaran dari kisah ringkas di atas
1. Allah Taala sentiasa membekalkan panduan kepada manusia untuk kebahagian hidup mereka di dunia dan akhirat. Sebagai tuhan yang menjadikan manusia, pasti Allah maha mengetahui akan perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh manusia. Tapi sayang, manusia seolah-olah lupa lantas menyanggah peraturan Allah sama ada secara sengaja atau tidak. Kalaulah dalam syurgapun ada garis panduan, maka di dunia ini lebih-lebih lagi.
2. Dari kisah di atas, ulamak menyimpulkan bahawa syubhat dan syahwat adalah punca manusia melakukan maksiat kepada Allah. Syubhat merujuk kepada kesamaran dan kejahilan manusia dari membezakan hak dan batil. Syahwat pula merujuk kepada keinginan yang tidak dikawal, tidak kira sama ada berbentuk syahwat perut, kemaluan, mata, telinga, lidah, kebanggaan dsb. Asalkan keinginan tersebut lari dari ketaatan kepada Allah.
Sebagai contoh, mengapa ada orang suka mengumpat sedangkan ia termasuk dalam dosa besar?
Mungkin dia tidak tahu bahawa mengumpat itu berdosa. Atau dia tahu mengumpat itu berdosa, tapi dia tidak boleh membezakan adakah tindakannya itu mengumpat atau tidak. Kadang-kadang ada yang memberi alasan; aku bukan mengumpat, tapi memang benda ni betul-betul berlaku. Maka, lantaran kejahilan dan keraguan, dia terjebak dalam maksiat. Mungkin dia tahu perbuatannya itu adalah mengumpat, tapi diteruskan juga. Mengapa? Kerana dia tidak dapat mengawal keinginan nafsunya agar menceritakan keburukan orang lain. Itulah dipanggil mengikut syahwat.
Contoh lain, mengapa ada orang yang tidak ke masjid untuk solat berjamaah.
Mungkin dia tidak tahu bahawa terdapat banyak hadis yang menganjurkan orang lelaki menunaikan solat berjamaah di masjid atau surau. Bahkan nabi hampir-hampir mahu membakar rumah orang yang solat sendirian dirumahnya! Lantaran kekallah dia solat bersendirian di rumah kerana kejahilan tadi… syubhat! Atau, mungkin dia tahu dengan galakan dan amaran tersebut, tetapi dikuasai sifat malas, sibuk dengan urusan dunia dsb. Itulah dipanggil syahwat.
Maka kiaskanlah kepada contoh-contoh kealpaan yang lain, pasti kita akan dapati ia berpunca dari salah satu dari sebab tadi; sama ada syubhat ataupun syahwat. Mahu tidak mahu, kita akan mengakui bahawa salah satu dari dua unsur tadi telah memperdaya kita.
Jalan keluar
Pertama, tingkatkan ilmu tentang agama Allah. Jangan jemu, malu dan kedekut untuk menimba ilmu. Kalau kita boleh menonton dan membaca akhbar berjam-jam, tidak adil jika kita tidak boleh luangkan masa untuk mendalami agama Allah. Kalau kita yakin ilmu boleh menyelamatkan kita di dunia dan akhirat, maka tidak ada sebab untuk kita malu menghadiri masjlis ilmu yang banyak di keliling kita. Kalau kita boleh membeli majalah untuk hiburan dan pengetahuan am, maka tiada sebab kita tidak boleh laburkan sedikit wang untuk membeli bahan bacaan yang boleh mengeluarkan kita dari kegelapan kejahilan.
Kedua, didik diri supaya tidak tunduk kepada keinginan nafsu. Amalkan ilmu yang diperolehi. Mohon bantuan Allah seperti doa diajarkan oleh Nabi; Ya Allah! Bantulah aku supaya dapat mengingatimu, mensyukurimu dan elok ibadahku kepadamu. Bersahabatlah dengan orang yang boleh mengingatkan kita ketika lupa dan mengajak kita kepada kebaikan. Paksa diri untuk buat kebaikan, walaupun pada awalnya kita rasa tidak ikhlas. Orang jahil akan berkata; kalau tak ikhlas tak payah buat. Maka bersoraklah syaitan! Tapi orang berilmu menegaskan; biarpun mula-mula aku tak ikhlas, lama-lama akan ikhlas juga. Maka kecewalah syaitan!
Seruan
Kepada orang yang malas menuntut ilmu. Adakah memadai ilmu yang kita miliki sekarang? Atau kita tewas dengan nafsu kita yang sentiasa dihiasi syaitan.
Kepada yang tidak ke surau untuk berjamaah. Apakah alasan hendak kita beri apabila disoal Allah kelak? Atau sebenarnya kita memang berat untuk menyahut seruan Allah.
Wassalam…
Advertisements

Satu Respons

  1. […] orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua. (Al-Isra’:82) Syubhat dan syahwat menghimpunkan penyakit-penyakit hati. Al-Quran boleh merawat kedua-dua punca maksiat ini. Melalui […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: