Perkongsian dari Palestin; Sheikh Raed Solah

image

Catatan asal, tanpa edit. Di Masjid Sikamat, Seremban, 5 September 2012,

Sheikh Raed Solah.
Sebarkan kepada orang lain yang tak datang-
1. Aku kasihkan kamu kerana Allah- hadis. Ikatan paling kuat dan kekal sampai kiamat. Allah seru, di manakah orang yang berkasih kerana aku…
2. Kasih ini menuntut kita bekerjasama atas kebenaran. Oleh itu kita perlu atas saf yang satu supaya Allah beri kita kemenangan.
3. Masjidil aqsa tinggi di sisi Allah. Tidak sama dengan masjid lain, kerana Disebut dalam ayat israk….
4. Aqsa dalam bahaya! Apa nilainya dalam kehidupan kita?

image

5. Kita dengar; kiblat pertama, masjid kedua, ketiga haramain
a. 16 bulan nabi mengadap ke aqsa. Kemudian diarah mengadap masjidil haram.
b. Abu Dzar tanya nabi. Antara masjidil haram dengan aqsa 40 tahun. Ia adalah masjid kedua dibina. Sahihain. Quran- rumah pertama dibina untuk manusia…. Dinamakan bakkah, kerana ia banteras kezaliman, akan kekal menang. Zaman nabi Adam. Aqsa merupakan rumah ibadat pertama di palestine. Bagaimana pula yahudi dakwa ada kuil sebelum itu, sehingga menghalalkan pencerobohan mereka!
c. Ketiga, selepas masjidil haram dan nawawi. Hadis- tidak boleh berpergian kecuali ke tiga masjid ini sahaja. Dalam banyak keadaan nabi hanya rebut tiga masjid ini dan mereka saling berkaitan. Maka semua muslimin wajib mengekalkan hubungan ketiga-tiga masjid ini. Seumpama ikatan biji-biji tasbih. Apa nilai solat di 100,000- 1000, 500- nilainya berbeza dengan solat di masjid lain.
6. Bukan solat sahaja digandakan, bahkan semua ibadat, seperti puasa dan khatam quran- ulamak. Maksudnya masjid ini perlu kita dahulukan demi memeliharanya.

image

7. Kita tahu aqsa tempat israk nabi. Ayat 1, surah al-israk. Bila masuk aqsa, jadi imam kepada para nabi. Hikmah- baginda penyudah semua nabi. Solat baiah. Maka tugas pertahan aqsa jadi tugas umat Muhammad sampai kiamat.
8. Kalau ditanya keluasan aqsa dan apa ada padanya? Kita wajib tahu.144000mps. Yang atas bumi dan di bawahnya. Ada kubah kuning, kubah hitam. Dalam bumi ada masjidil aqsa lama, musolla buraq, musolla gua semula jadi bawah kubah. Ada berpuluh kubah kecil. Binaan besar atas dan bawah bumi, semuanya hak kita. Yahudi tiada hak langsung, mereka pasti tewas!
9. Masjid ini sekarang dalam bahaya kerana di bawah penjajahan israel. Mereka merancang utk runtuh aqsa utk bina kuil. Umat Islam perlu tahu.
10. Aku doa saf muslimin bersatu utk bebaskan aqsa.

Soal jawab.
1. Bentuk ancaman? Terowong; mula korek 1967. Ada berpuluh dan masih korek dengan dakwaan palsu. Selaras 40 tahun korek tak jumpa pun! Terowong ini ancam binaan aqsa, runtuh. Laman Masjid berlubang, pokok jatuh tenggelam, kelas tenggelam.
2. Bentuk ibadat di sana? Setiap pintu masjid ada lima tentera. Siapa masuk diperiksa atau dihalang. Siapa kurang 40, 50 tahun tak boleh masuk. Ana imam dihalang enam bulan. Aku sendiri dihalang sejak tahun 2007. Atau barisan dan tembak orang sedang solat, berpuluh mati, ratusan cedera, bakar, letup. Tujuan menakutkan dan tidak datang lagi. Kami yakin penjajahan israel akan kecundang dengan izin Allah.
3. Bila masa kita kalahkan yahudi? Hadis; ya syaddad, kamu akan buka dan mati di aqsa. Kuburnya di di dinding timur aqsa. Janji nabi dah terlaksana. Ya … Bila kamu lihat aqsa jadi ibu negara khilafah. Masa depan dengan izin Allah. Hadis. Imam mahadi lahir di madinah, tinggal di aqsa. Siapa yang hidup lama akan lalui perkara ini.

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: