​Projek Wakaf Air-cond Surau Al-Hidayah SHAMS.

Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Haji Mohd Said atau panggilan mesranya SHAMS bukan sahaja sekolah harian yang tersohor di Negeri Sembilan, bahkan masyhur di peringkat kebangsaan. Di sinilah saya pernah belajar tiga dekad lepas dan di sinilah saya kembali sebagai salah seorang tenaga pengajar. 
Kecemerlangan akademik dan sahsiah dijunjung bersama. Antara usaha sekolah dalam memenuhi keperluan warga sekolah adalah menaik taraf surau sedia ada. Tahun lepas, projek memasang karpet. Alhamdulillah,  terima kasih kepada para penyumbang. Terkini, membesarkan ruang solat agar dapat memuatkan lebih ramai jemaah. Akan datang, memasang Air-cond yang dijangka bermula pertengahan September depan. Ada tempoh sebulan sahaja lagi.

Ayuh! Terserah kepada tuan puan berapa nak sumbang, tiada had minima. Jika berlebih dari anggaran keperluan iaitu RM32k, akan digunakan untuk kegunaan surau. Sebab akaun yang tertera di bawah adalah akaun surau dan diurus oleh AJK dilantik.

Untuk makluman, keadaan surau sekarang tidak kondusif untuk solat berjemaah terutama waktu siang atau bila penuh dengan jemaah – panas dan merimaskan. Air-cond sedia ada sudah tidak dapat menampung keperluan.

Bacaan Yasin dan tahlil

Antara kelebihan surau Al-Hidayah SHAMS ini adalah ia dimakmurkan dengan solat lima waktu oleh 400 orang penghuni asrama lelaki dan perempuan. Di samping majlis ilmu dan aktiviti keagamaan lain yang berterusan. Paling istimewa, setiap Jumaat masyarakat sekeliling akan datang untuk menunaikan solat Jumaat sehingga memenuhkan ruang solat dengan anggaran 500 jemaah. Ketika inilah panasnya memuncak!

Surau yang berlatarbelakangkan bangunan PPU.

Untuk maklumat lanjut berkaitan projek wakaf ini khasnya atau surau Alhidayah amnya, boleh berhubung terus dengan Alfadhil ustaz Mohd Hafiz (019-240 7069) atau ustaz Khairul Hidayat (013-200 7425). Untuk sumbangan, masukkan ke akaun Surau Alhidayah (Bank Muamalat 0501 0003 3567 16)
Siapa sangka usaha kecil kita bakal memberatkan mizan di akhirat kelak..

Jom,  pakat viralkan kalau tak dapat menyumbang pun adalah satu sumbangan.

Advertisements

Satu Respons

  1. Alhamdulillah.

    Projek ini telah sempurna.
    Jumaat lepas 16/9/2016 merupakan solat Jumaat pertama menikmati pendingin hawa baru sepenuhnya.

    Terima kasih kepada para penyumbang. Semoga Allah menerima amal tuan / puan dan beroleh sebaik-baik ganjaran.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: